środa, 8 kwietnia 2020

Naturalne barwienie jajek – eksperymenty w kuchni

Naturalne barwienie jajek to świetny pomysł na wspólne eksperymenty w kuchni. Jest wiele naturalnych barwników (kapusta, cebula, buraki i kurkuma) które wpływają na zmianę koloru jajka. 


Barwienie jajek cebulą i burakami

Obierz cebulę i wrzuć łupiny do garnka. Następnie zalej je wodą i dodaj 2 łyżki octu. Włóż do wody surowe jajko i gotuj przez kilka minut. Najlepsze efekty kolorystyczne otrzymamy na białych jajkach. Łupiny cebuli pozwalają uzyskać odcienie brązu, pomarańczu i żółci.

Wrzuć do garnka pokrojonego buraka i dodaj trochę wody oraz 2 łyżki octu. Gotuj jajka w soku z buraków przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem dwóch łyżek octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Pisanki będą miały bardziej intensywny kolor jeśli pozostaną w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Burak pozwala uzyskać odcienie różu, purpury i głębokiej czerwieni.


Barwienie jajek kapustą

Pokrój czerwoną kapustę, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie włóż jajka do wywaru na minimum 15 minut . Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Za pomocą czerwonej kapusty uzyskamy kolory od błękitu, poprze turkus do granatu.


Barwnie jajek kurkumą

Wystarczy zagotować jajka w wodzie z dodatkiem około dwóch łyżek kurkumy. Kolor jest bardzo ładny i intensywny już po kilkunastu minutach.


Nadaj blasku swoim pisankom i wydobądź głębie koloru smarując jajka delikatnie masłem lub oliwą z oliwek.

Do dzieła!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz