środa, 15 kwietnia 2020

Kolorowo, zdrowo i smacznie – zajęcia kulinarne

Wspólnie z bliskimi zróbcie kolorowe, zdrowe i smaczne kanapki. 


Pamiętajcie: przed rozpoczęciem pracy umyjcie dokładnie ręce! 

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym Waszym posiłku. 
Najlepiej jeść je na surowo - dżem owocowy i kompot nie mają już tyle wartości. 

Czy wiecie, że należy wybierać różnokolorowe warzywa i owoce? 

Wtedy na pewno nie zabraknie nam witamin i składników mineralnych. 

Im ciemniejsze warzywo lub owoc, tym zdrowsze. Dlatego np. ciemna sałata rzymska ma w sobie więcej wartości odżywczych niż sałata lodowa.

 

Czerwone: chronią przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami, zapobiegają starzeniu się organizmu i wspomagają naszą regenerację. Są również świetnym źródłem potasu i witaminy C. 

Niebieskie i fioletowe: zapewniają sprawne funkcjonowanie naszego organizmu, są bogate w witaminę C oraz błonnik. Wspomagają układ krążenia, trawienny oraz nerwowy. 

Zielone: świetnie wpływają na układ trawienny, w szczególności wątrobę. Świetnie wpływają na wzrok, poprawiają stan skóry oraz podwyższają odporność. Są też bogate w witaminę C, witaminę K i witaminę B6, wapno, błonnik oraz beta-karoteny. 

Pomarańczowe i żółte: poprawiają odporność, wzrok oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworowych. Poprawiają stan włosów, paznokci oraz skóry. Są również źródłem potasu oraz witaminy C. 

• Białe: większość z nich to naturalne antybiotyki, mają działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Wzmacniają odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie i grypę. Niektóre z nich zawierają witaminę K (kalafior), witaminę D (pieczarki) oraz potas (ziemniaki).” 

Stwórz własna kompozycje kolorowych kanapek. 
Do dzieła!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz