Każda ciecz, taka ja woda czy mleko zachowuje się w charakterystyczny, znany nam sposób - rozlewa się, pod naciskiem rozpryskuje, a przelana do pojemnika przybiera kształt naczynia - jednym słowem pozostaje w stanie ciekłym bez względu na ruch, jakiemu zostaje poddana.
Zmiana lepkości i płynności następuje tylko na skutek temperatury lub ciśnienia. Woda — typowy płyn newtonowski, zamarza w temperaturze 0 stopni, a powyżej 100 zamienia się w parę.
Niektóre płyny jednak nie przestrzegają tych zasad. W zależności od tego z jakiego rodzaju płynem nienewtonowskim mamy do czynienia, mogą one zachowywać się na różne, odmienne od tego, co znamy sposoby.
Przykładowo płyn nienewtonowski może po zastosowaniu siły np. uderzenia w jego taflę, twardnieć i zachowywać się jak ciało stałe.
Zdziwiony?
Przykładem może być chociażby… sos pomidorowy. Jeśli chcemy wydobyć go ze szklanej butelki, musimy nią potrząsnąć, aby spłynął. To dlatego, że na skutek ruchu substancja staje się nieco bardziej płynna, co pozwala na jej wydobycie.
Kolejnym przykładem również prosto z kuchni jest miód, który na skutek mieszania robi się bardziej płynny, oraz śmietana, która staje się coraz grubsza w wyniku ubijania, w efekcie otrzymujemy bitą śmietanę.
Jak to zrobić?
To bardzo proste.
Materiały potrzebne do eksperymentu:
- skrobia kukurydziana
- woda
- pojemnik na ciecz
- coś do mieszania
Skrobię wsypujemy do miski i zalewamy odrobiną wody. Bierzemy łyżkę i próbujemy mieszać - mąka będzie powoli nasiąkać wodą, zamieniając się z ciasta w ciecz. Dolewanie wody należy przerwać w momencie, kiedy zauważymy, że im szybciej mieszamy, tym trudniej jest nam przesuwać łyżkę (przy powolnym mieszaniu nie ma z tym problemu).
Ty też możesz zacząć eksperymentować z właściwościami płynu.
Do dzieła i miłej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz